Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България

Публикуван от в Е Вести Лондон | Дата на публикуване | Последна редакция на | 2050 Прегледа

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Източник Снимка : Google

Реконструкцията на варненския бул. „Васил Левски“, за която правителството отпусна 80.5 млн. лв. е пример за това как заради масово прилаганата практика на т.нар. инженеринг обществени поръчки с многомилионни бюджети завършват с незадоволителни резултати.

Това е темата на пресконференция, която ще даде днес Камарата на архитектите в България.

В публикация във Фейсбук от камарата дават примери с елипсовидно и наклонено кръстовище, което беше изградено в рамките на проекта, с преразход на материали за ненужни двуетажни кръстовища и с бетонирането на терени, които би трябвало да бъдат озеленени.



Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България

© Камара на орхитектите в България

При изпълнението на обществени поръчки на инженеринг, избраният строител разработва и проекта на изгражданата инфраструктура.

Така според експерти в бранша се ликвидира възможността в строителството да се оказва адекватен контрол, а това довежда до драстично намаляване на качеството на извършената работа и завишаване на цената й.

Според Камарата на архитектите в България до момента бюджетът на реконструкцията на бул. „Васил Левски“ вече е надхвърлил предварително планираните средства и е достигнал 113 млн. лв. като може да нарасне.

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България

© Камара на орхитектите в България

Едно от двуетажните кръстовищата по трасето на булеварда предизвика серия от иронични коментари през последните седмици, тъй като се оказа наклонено. Това намалява видимостта при навлизане в него, а крие и опасност от верижни катастрофи при заледяване през зимата.

Според публикация на Камарата на архитектите в България освен всички останали дефекти кръстовището не е кръгло, а елипсовидно, като при това изпълнението му е лошо, тъй като в кривите му имат чупки, които създават опасна неестествена траектория за автомобилите.

„Истинското кръгово е кръгло, а не елипсовидно, крушовидно, или ябълковидно“ пише в публикацията.

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България

© Камара на орхитектите в България

Според експертите на камарата кръстовище ненужно е построено на две нива, което е повишило цената му, а в същото време ефектът за облекчаване на трафика е съмнителен.

Въздушна снимка на кръстовището, публикувана във Фейсбук профила на камарата илюстрира, че то не може да бъде пресечено от пешеходци. Освен това то е преоразмерено, което е довело до преразход на материали и публични средства. Излят е повече бетон от необходимото, а т.нар. зелени острови са бетонирани или асфалтирани.

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България

© Камара на орхитектите в България

Реконструкцията на булеварда влезе в новините през миналата година и след като въпреки обещанията на кмета на Варна, че това няма да се случи, трасето му премина през трибуните на градския стадион „Спартак“.

Трибуните на стадион "Спартак", през които неочаквано премина бул. "Васил Левски"

© Камара на орхитектите в България

Трибуните на стадион „Спартак“, през които неочаквано премина бул. „Васил Левски“

Парите за реконструкция на бул. „Васил Левски“ бяха отпуснати с Решение на Министерския съвет на 11 октомври 2017 г. Проектът е част от мащабна инвестиционна програма, която общината трябва да изпълни до 2020 г.

След дълго отлагане и няколко отказа за предоставяне на информация част от работната визия на булеварда се появи в сайта на местната администрация повече от два месеца след началото на строителните работи по него.

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България

© Камара на орхитектите в България

Независими експерти, чието мнение „Дневник“ потърси тогава заявиха, че представеният проект е правен набързо и на парче. Според тях той не бе изработен върху кадастралната карта на трасето на булеварда, а върху нейна снимка.


В публикувания проект имаше несъответствия в регулационните граници на бъдещия булевард. За това говореха тротоари, чиято планирана ширина не отговаряше на стандартите, зададени със Закона за устройство на територията. За да бъдат коригирани, в бъдеще трябваше да бъдат направени допълнителни промени на регулационните граници, но и допълнителни разходи. Т.нар. линии на отчуждение не преминаваха върху имотите, които трябваше да бъдат откупени от собствениците им за изграждане на кръстовището на булевардите „Васил Левски“ и „Сливница“.

При това положение част от кръстовището трябваше да бъде бъде построено върху частни терени.Сега то се оказа и наклонено.

Основният изпълнител на строителните работи по реконструкцията на бул. „“Васил Левски“ във Варна е дружеството „Хидрострой“, избрано по силата на рамково споразумение с община Варна.





Категория Култура
Източник : Дневник | Снимка : Google
2019/04/22 последна редакция в 7:48 AM
Етикети:
2051 Прегледа

Подобни публикации


Редакционният екип на Е Вести Лондон би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Е Вести Лондон заедно с кратък текст.

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки